LVIS-saneeraus alan huippuosaajalta
Hanki LVIS-saneeraus alan huippuosaajan toteuttamana. Kotietu on kartoittanut urakoitsijat puolestasi, joten kauttamme saat yhteyden alueesi rautaisimpaan ammattilaiseen.
Tavoita alueesi pätevin tekijä
Kotietu-palvelun kautta tavoitat nopeasti alueesi ammattitaitoisimman urakoitsijan. Rakennusalan toimijoita on valtava määrä, eikä iso osa yrityksistä panosta markkinointiin, joten hyvän tekijän löytäminen ei ole aivan itsestään selvää. Olemme tehneet kartoitustyön puolestasi, jotta LVIS-saneeraus toteutetaan varmasti parhaan mahdollisen tekijän toimesta.
Täytä oheisen painikkeen takaa löytyvä tarjouspyyntölomake, niin välitämme tarjouspyyntösi yhteistyökumppanillemme. Ota tämän jälkeen rennosti ja jää odottamaan yhteydenottoa. Tarjouspyyntö on maksuton eikä sido sinua mihinkään.
LVIS-saneeraus vaihe vaiheelta
LVIS-saneeraus tarkoittaa kokonaisvaltaista lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähköremonttia eli linjasaneerausta. Alla on kuvattu tarkemmin saneerauksen etenemistä ja eri vaiheita.
1. Valmistelu
Valmisteluvaihe on lähtenyt käyntiin joko kuntoarvioiden tai muiden tutkimusten tulosten tai havaittujen vuotojen perusteella. Havaittuihin vuotoihin reagoiminen asettaa korjaushankkeen aikataululle aina enemmän painetta, sillä lisääntyneet vuodot aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia, jotka on saneerauksen avulla saatava eliminoitua. Tästä syystä kiinteistölle on hyvä suorittaa kuntoarvioita jo ennen ensimmäisten vuotojen ilmaantumista, jotta hanke saadaan suunniteltua huolella eikä toteutuksen kanssa tule kiirettä. Esimerkiksi kuparista valmistettujen käyttövesiputkien käyttöikä on usein 25-30 vuotta, joten kuntoarvioita kannattaa alkaa teettää, kun putkisto saavuttaa tämän iän. Näin taloyhtiössä pysytään ajan tasalla tulevasta remonttitarpeesta.
LVIS-saneeraus alkaa konkreettisesti edetä, kun yhtiökokouksessa tehdään päätös hankesuunnittelun aloittamisesta. Hankesuunnitelmaa varten selvitetään mm. seuraavia seikkoja:
– listataan taloyhtiön perustiedot ja rakennuksen koko tekniikka
– teetetään tarpeelliset lisätutkimukset saneeraustarpeen selvittämiseksi
– vertaillaan soveltuvia toteutusmenetelmiä ja valitaan sopivin
– hankitaan haitta-ainekartoitukset
– tehdään kustannusarviot ja elinkaarilaskelmat
– selvitetään osakkaiden halut ja tarpeet
– laaditaan alustava aikataulu
– tehdään riskiarviot
– selvitetään soveltuvat urakkamuodot
LVIS-saneerauksen yhteydessä teetetään usein muitakin remontteja, joten ennen hankesuunnitelman laatimista on tärkeää selvittää taloyhtiön asukkaiden tahtotila näiden suhteen. Korjaushankkeen aikana voidaan mm. remontoida kylpyhuoneet, parantaa asuntojen pintamateriaaleja, kunnostaa taloyhtiön yhteisiä tiloja tai hoidattaa taloyhtiön asfaltointi ja piha-alueiden kasvillisuus kuntoon. Myös suuremmat remontit, kuten julkisivu-, parvekelasitus- tai kattoremontti, voi olla järkevä toteuttaa samanaikaisesti.
2. Suunnittelu
Hankesuunnittelun jälkeen LVIS-saneeraukselle teetetään tarkemmat rakennussuunnitelmat. Suunnittelun toteuttajina toimivat usein samat henkilöt, jotka ovat laatineet hankesuunnitelmankin. Näin suunnittelijat ovat nopeasti tehtävien tasalla, joka nopeuttaa suunnittelun etenemistä.
Suunnittelua varten on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa suunnitelmien laadusta sekä siitä, että laaditut suunnitelmat muodostavat yhdenmukaisen kokonaisuuden. Itse suunnitelmien laatimista varten on valittava mm. rakennussuunnittelija, LVI-suunnittelija, rakennesuunnittelija ja sähkösuunnittelija.
Suunnitelmien laatimisen lisäksi suunnitteluvaiheessa valitaan urakan toteuttaja. Palvelumme kautta voit tavoittaa yhdellä lomakkeella alueellasi toimivan hyvämaineisen ja ammattitaitoisen urakoitsijan.
3. Rakentaminen
LVIS-saneeraus on kestoltaan yleensä 6-12 viikkoa. Tänä aikana valmistelun ja suunnittelun aikana lukkoon lyödyt suunnitelmat viedään käytäntöön. Urakkaan kuuluvista ehdoista on sovittu tarkemmin urakkasopimuksessa, joten urakoitsijan on täytettävä velvollisuutensa mm. urakan aikataulun ja laajuuden osalta. Jos urakan aikana ilmenee tarvetta lisätöille, joista ei ole sovittu urakkasopimuksessa, niin näistä sovitaan erikseen.
Asunto-osakeyhtiön on tärkeää varmistua siitä, että korjausrakentamisen valvontaa varten on valittu pätevä valvoja. Valvojan vastuulle kuuluu mm. seuraavista tehtävistä huolehtiminen:
– työmaan turvallisuus
– aikataulun noudattaminen
– suunnitelmien ja hyvän rakentamistavan mukainen rakentaminen
– vaadittujen dokumenttien laatiminen
– taloudellisten seikkojen valvonta (laskut, lisätyöt, vakuutukset jne)
Asianmukainen valvonta parantaa rakentamisen laatua, joten taloyhtiön kannattaa panostaa siihen, että tehtävään valitaan oikea henkilö.
4. Vastaanotto ja takuuaika
Korjaustöiden valmistuttua taloyhtiö vastaanottaa kohteen. Vastaanottotarkastuksissa kiinnitetään huomiota mahdollisiin puutteisiin ja virheisiin, joita korjaushankkeen jäljiltä kiinteistöön on jäänyt. LVIS-saneerausten normaali takuuaika on 2 vuotta.
Taloyhtiön osakkaiden on tärkeää ilmoittaa viipymättä omista asunnoistaan löytyvät epäkohdat, jotta ne saadaan raportoitua eteenpäin. Liian myöhään ilmoitetut virheet eivät kuulu takuukorjauksen piiriin, jos ne olisi selkeästi ollut havaittavissa asunnon käyttöönoton yhteydessä.