WC-laatoitus alan huippuosaajalta
Hanki WC-laatoitus alan huippuosaajan toteuttamana. Kotietu on kartoittanut urakoitsijat puolestasi, joten kauttamme saat yhteyden alueesi rautaisimpaan ammattilaiseen.
Tavoita alueesi pätevin tekijä
Kotietu-palvelun kautta tavoitat nopeasti alueesi ammattitaitoisimman urakoitsijan. Rakennusalan toimijoita on valtava määrä, eikä iso osa yrityksistä panosta markkinointiin, joten hyvän tekijän löytäminen ei ole aivan itsestään selvää. Olemme tehneet kartoitustyön puolestasi, jotta WC:n laatoitus toteutetaan varmasti parhaan mahdollisen tekijän toimesta.
Täytä oheisen painikkeen takaa löytyvä tarjouspyyntölomake, niin välitämme tarjouspyyntösi yhteistyökumppanillemme. Ota tämän jälkeen rennosti ja jää odottamaan yhteydenottoa. Tarjouspyyntö on maksuton eikä sido sinua mihinkään.
Vastauksia yleisimpiin WC-laatoitusta koskeviin kysymyksiin
Vedeneristyksen tarve riippuu siitä, onko kyseessä kuiva WC vai sijaitseeko WC kylpyhuoneessa. Kuivan tilan lattian laatoitus ei yleensä vaadi vedeneristystä, mutta siitä ei luonnollisesti ole myöskään muuta haittaa kuin ylimääräiset asiantuntevan urakoitsijan palkkaamisesta aiheutuvat kulut.
Märkätilan WC:n laatoitus puolestaan altistuu jatkuvalle kosteusrasitukselle ja sen vesieristäminen on ehdottoman tärkeää. Laatat saumauksineen eivät riitä estämään veden tunkeutumista huoneen rakenteisiin, vaan laatoituksen alle täytyy tehdä erillinen vedeneristyskerros. Määräysten mukaan toteutettu vedeneristys suojaa rakenteita kosteusvaurioilta ja pidentää pesutilan käyttöikää.
Taloyhtiössä vedeneristystä ei saa lähteä tekemään itse ilman asianmukaisia lupia, vaan remontin tekijäksi tulee palkata ammattitaitoinen urakoitsija. Omakotitalon WC:n vedeneristyksen saa suorittaa itse, mutta siihen sisältyy aina riskejä. Pienikin virhe eristyksessä voi pahimmassa tapauksessa kostautua vuosien päästä homeongelmana. Huomioitavaa on myös ammattilaisen tekemän vedeneristyksen positiivinen vaikutus asunnon jälleenmyyntiarvoon.
Vedeneristyksen asentaminen aloitetaan WC:n seinistä, jotta lattian vedeneristysjärjestelmän päällä ei tarvitse kävellä töiden aikana. Ensimmäinen työvaihe on pintojen pohjustaminen. Parhaan mahdollisen tartuntapinnan varmistamiseksi seinän pinnan on oltava tasainen, kuiva, ja puhdistettu. Nestemäinen pohjusteseos levitetään seinille telalla tai suurella siveltimellä niin, että pohjustekerros peittää lopulta koko seinien pinta-alan. Värillinen pohjuste helpottaa hahmottamaan mille alueelle sitä on jo levitetty. Lattian pohjustus tapahtuu samaan tapaan huoneen takaosasta uloskäyntiä kohti edeten.
Kun pohjusteen on annettu kuivua, suoritetaan vedeneristysmassan levitys ja vahvikekankaiden asennus. Ensimmäinen massakerros telataan seinille ja läpiviennit, nurkkasaumat ja lattiakaivot suojataan vahvikekankaalla. Kankaat asennetaan painamalla ne kiinni vedeneristysmassaan. Massan kuivuttua pinnat ja vahvikekankaat päällystetään vielä toisella vedeneristyskerroksella. Useimmiten kaksi kerrosta eristettä on riittävä määrä, mutta tarvittaessa kerroksia voidaan tehdä useampiakin.
Laatoitusprosessi alkaa yleensä seinäkaakelien kiinnittämisellä, sillä seinien kaakelointi edellyttää väistämättä lattialla kävelemistä, eikä vasta asennettujen laattojen päällä käveleminen useimmiten tule kysymykseen. Kun lattia laatoitetaan viimeisenä, ei töitä jouduta keskeyttämään pitkäksi aikaa laastin kuivumista odotellessa.
Seinän kaakelointi etenee rivi kerrallaan alhaalta ylöspäin. Lattianrajaan jätetään yhden laatan korkuinen väli ja seuraavaksi alimman laattarivin alareunan kohdalle asetetaan ohjuri. Ohjuri toimii laattojen tukena ja pitää huolen siitä, että ne lähtevät etenemään suoraa linjaa pitkin. Ohjurin suoruus varmistetaan vesivaa’alla, sillä pienikin heitto ensimmäisissä laatoissa moninkertaistuu työn edetessä.
Kiinnitysaineena toimiva laastikerros levitetään seinälle lastan tasaisella puolella ja laastin pintaan tehdään hammastus lastan kampapuolella. Laastia levitetään vain sellaiselle pinta-alalle, joka ehditään laatoittamaan noin 15-20 minuutissa. Liian suuren alueen ahnehtiminen kerralla ei ole kannattavaa, sillä kuivahtaessaan laastin tartuntapinta heikkenee merkittävästi.
Ensimmäisiä laattoja asentaessa on hyvä varmistaa, että laasti kiinnittyy laatan pohjaan riittävän hyvin. Tämä tehdään irrottamalla yksi laastiin kiinni painetuista laatoista ja tarkastamalla, kuinka suuri osa sen pohjasta on laastin peitossa. Mikäli kyseessä on tavallinen seinäkaakeli, on laastin peitettävä minimissään 80% sen pohjasta. Jykevämmät klinkkerit puolestaan vaativat suuremman painonsa vuoksi tukevamman tartuntapinnan ja tästä johtuen laastin täytyy peittää niiden pohja täydellisesti.
Laatat painetaan tiukasti kiinni laastiin ja niiden väliset saumat tasataan saumanarun avulla. Saumanaru jätetään laattojen väliin siihen asti, että laasti on tarpeeksi kuivaa eivätkä laatat voi enää valua alaspäin. Ylimääräinen kaakelien pinnalle päätynyt laasti puhdistetaan työn ohessa märällä sienellä, jotta se ei kerkeä kovettumaan. Kun kaakelit on siistitty laastista, jäädään odottelemaan seinän kuivumista. Olosuhteista riippuen kuivuminen kestää normaalisti yhdestä kolmeen päivään.
Lattian laatoittaminen ei juurikaan eroa seinän kaakeloinnista. Lattian etuna on kuitenkin mahdollisuus testiladontaan, jonka avulla saadaan varmistus laattajaon onnistuneelle suunnittelulle. On parempi, että suunnitteluvirheet ja muut ongelmat tulevat ilmi harjoitusvaiheessa ilman laastia. Lattialaattojen latominen aloitetaan vessan takaosasta ja lopetetaan uloskäynnille, jotta vastikään ladottujen laattojen päällä ei tarvitse kävellä.
Kun kiinnityslaasti on kuivunut ja laatat ovat jämäkästi kiinni, saumataan WC-laatoitus saumalaastilla. Tässäkin työvaiheessa seinät käsitellään ensimmäisenä ja lattia vasta lopuksi. Saumalaasti levitetään laatoituksen pinnalle kumilastan avulla. Levittäminen tapahtuu ristikkäisillä vedoilla noin 45 asteen kulmassa saumaan nähden, sillä näin laasti uppoaa saumoihin parhaiten. Tämän jälkeen laatoituksen pinnalle jääneet ylimääräiset laastijäämät pestään pois.
Laattojen puhdistusta seuraa saumojen siistiminen, joka voidaan tehdä esimerkiksi sopivan paksuista kaapelinpätkää apuna käyttäen. Kaapeli vedetään kaikkien saumojen läpi samaan aikaan kevyesti painaen. Tällä tekniikalla saumoista saadaan sopivan tiiviit ja identtisen näköiset. Saumausten siistimisen päätteeksi laatat pestään vielä kertaalleen. Laattojen pinnalle jää pesun jäljiltä väistämättä kevyt laastihuntu, joka hangataan pois kuivalla liinalla. Hunnun poistamisessa ei saa aikailla, sillä kiinni pintyttyään sen puhdistaminen on tuskaisaa puuhaa.
Vedeneristys on aina tervetullut lisä tiloihin, joissa käytetään lavuaaria ja käsisuihkua. Vahinkoja voi sattua varsinkin jos perheessä on pieniä lapsia. Mikäli WC täyttää kuivan tilan määritelmän, ei kuivan vessan laatoitus kuitenkaan määräysten mukaan edellytä vedeneristyksen tekemistä.
Primerin kuivumisaika ei ole vakio, vaan se riippuu aineen valmistajasta, alustasta ja huoneessa vallitsevista olosuhteista, kuten lämpötilasta ja tuuletuksesta. Kuivumisaika vaihtelee suurinpiirtein 1-4 tunnin välillä.
Laattajako on yksityiskohtainen suunnitelma laattojen sijoittelusta. Yleensä laattajako suunnitellaan siten, että pieniä laatan palasia joudutaan käyttämään mahdollisimman vähän ja niiden sijoittamista näkyville paikoille pyritään välttämään.
WC-Remontin yhteydessä tehtävästä vessan laatoituksesta on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Vähennys ei kuitenkaan korvaa käytettyjä materiaaleja, vaan sitä maksetaan ainoastaan urakoitsijan työn osuudesta. Työn hinnan tulee olla eriteltynä urakoitsijan lähettämässä laskussa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa.